Burak występuje w Polskiej kuchni od dawna. Uprawiany jest w celach spożywczych oraz jako roślina pastewna (burak pastewny). W Polsce dużą popularnością cieszy się burak ćwikłowy, z uwagi na małe wymagania glebowe. Jadalny jest nie tylko korzeń buraka, ale również jego młode liście- spożywane jako botwina.
Botwinka to nazwa młodych liści buraka, ale również nazwa zupy przyrządzana na bazie młodych liści buraczanych. BOtwinka zawiera nawet więcej soli mineralnych oraz białka niż korzenie buraka. Na wiosnę, kiedy tylko pojawiają się młode liście chętnie są spożywane w formie zupy, ale również dodawane do sałatek, potraw duszonych. Botwinka świetnie nadaje się do przyżądenia wiosennej zupy- chłodnika. Oprócz smaku, nadaje mu piękny różowy kolor.
Cenne właściwości buraka
Burak jest warzywem dostępnym przez cały rok. Co wyróżnia buraka na tle innych warzyw? Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów m.in:
- witaminy A,C,E,K, B1,PP, B9 (kwas foliowy),
- wapń
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- sód
- miedź,
- antocyjany
Antocyjany zawarte w buraku mają właściwości przeciwnowotworowe. Burak jest pomocy w walce z zaparciami. Wspiera również wątrobę, wzmacnia serce oraz poprawia krążenie. Zawiera również tryptofan- składnik, który znajdziemy również w czekoladzie.
W jakiej formie spożywać buraki?
Najpopularniejszy wydaje się po prostu czerwony barszcz. Warto jednak buraki zjadać również pod innymi postaciami. Bardzo smaczne i zdrowe są buraki pieczone, które można dodawać do sałatek. Popularnością cieszy się carpaccio z buraka z dodatkiem rukoli, koziego sera, ziaren słonecznika i oliwy z oliwek. Takie proste i pyszne danie dostarczy sporo witamin i minerałów.
Buraki to również pyszna ćwikła z dodatkiem również niezwykle zdrowego chrzanu.
Rekordy popularności bije jednak zakwas z buraka.
Co to jest zakwas buraczany?
To nic innego jak kiszony sok z buraków. To prawdziwa bomba witaminowa. Nie od dziś wiadomo, że kiszonki mają zbawienny wpływ na nasz organizm.
Właściwości zakwasu z buraków
Zakwas z buraków polecany jest dla osób, które mają niedobory witamin i minerałów. Ponadto taki zakwas:
- podnosi odporność organizmu.
- pomaga w detoksykacji organizmu,
- przyśpiesza przemianę materii
- odbudowuje florę bakteryjną jelit
- zapobiega zaparciom
- obniża ciśnienie krwi
- obniża poziom złego cholesterolu
- dostarcza witaminy i minerały
- zawarte w nim antyoksydanty chronią przed nowotworami
- pomaga zapobiegać depresji
Jaki zakwas buraczany wybrać?
Najlepszy będzie naturalny niepasteryzowany zakwas z buraków. Można taki kupić w sklepach z ekologiczną żywnością, bądź spróbować przygotować go samodzielnie w domu.
W jaki sposób zrobić zakwas z buraka?
Przygotowanie zakwasu z buraków nie jest trudne. Wystarczy mieć wodę buraki w proporcji 2:1 (wody dwa razy więcej niż buraków), ponadto skórkę z żytniego chleba, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól. Pokrojone buraki oraz przyprawy należy wrzucić do naczynia kamionkowego lub szklanego słoja. Zalać je letnią przegotowaną wodą. Dodać skórkę z chleba (prawdziwego, naturalnego żytniego). Tak przygotowane buraki odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Po tym czasie buraki powinny się już ukisić. Wówczas przecedzić zakwas do butelki lub słoika, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.
Jak pić zakwas buraczany?
Jeśli ktoś nigdy nie pił kiszonego soku z buraka powinien rozpocząć swoją przygodę z zakwasem od małej ilości codziennie. Warto pić go regularnie po pół szklanki dziennie. Szczególnie polecany jest w sezonie jesienno-zimowym, kiedy zaczynają się infekcje.