Catering to obecnie bardzo popularne usługi, z których korzysta wiele osób. Gdy także myślisz o tym, aby zamówić catering, na przykład na urodziny, wesel czy na konferencję biznesową, sprawdź, czym warto kierować się przy wyborze tego typu oferty!
Kiedy warto zamówić catering?
Usługa jak catering zamawiana jest dzisiaj na wiele wydarzeń. Świetnie sprawdza się ona na eventy biznesowe, ale także na spotkania w gronie rodzinnym.
Catering bardzo często wybierany jest na wydarzenia jak konferencje, szkolenia, bankiety firmowe czy na targi. Także sprawdza się on podczas urodzin, imienin, wesel, rocznic, chrzcin czy komunii.
Za pomocą cateringu można wtedy zaserwować swoim gościom wyśmienite potrawy bez poświęcania casu na ich samodzielne przygotowanie. Mogą być one dostarczone także w niemalże każde miejsce, także tak, gdzie nie ma możliwości szykowania posiłków.
Zatem catering powala na zaoszczędzenie czasu i jednocześnie może zagwarantować doskonałe efekty podczas wielu wydarzeń, by goście mogli zasmakować w wyśmienitych specjałach.
Jak wybrać dobrą firmę cateringową?
Aktualnie na polskim rynku działa wiele firm cateringowych. Wobec tego coraz częściej można także spotkać się z zapytaniem – jak wybrać catering, aby rzeczywiście być zadowolonym z usługi?
Przy zamawianiu usług cateringowych warto zwrócić uwagę na szereg czynników. Wśród nich najważniejsze są poniższe:
Doświadczenie firmy cateringowej
Długie doświadczenie na rynku przekłada się najczęściej na usługi wysokiej klasy. Długa obecność w branży świadczy o tym, że firma od lat wybierana jest przez klientów.
Przykładowo catering w gastro-tour-serwis.pl w Krakowie oraz w okolicznych miejscowościach dostępny jest już od 1998 roku, a firma uczestniczyła w jednych z największych eventów organizowanych w stolicy Małopolski.
Menu
Drugim czynnikiem, na jaki warto zwrócić uwagę, gdy wybiera się firmę cateringową, jest jej menu. Tutaj pod uwagę warto wziąć przede wszystkim specyfikę wydarzenia, na które zamawiany jest catering.
Najczęściej firmy cateringowe specjalizują się w kuchni polskiej, ale wiele z nich świadczy także usługi cateringowe w ramach innych kuchni, między innymi serwuje dania kuchni francuskiej, niemieckiej, hiszpańskiej, azjatyckiej, amerykańskiej.
Gdy zatem podczas wydarzenia ma zagościć kuchnia inna niż polska, warto zapoznać się z menu firmy cateringowe
Oczywiście, duże znaczenie ma też różnorodność menu. Dzięki temu może być ono dopasowane do charakteru wydarzenia. Im więcej zróżnicowanych dań, tym event będzie bardziej prestiżowy.
Sposób obsługi gości
Firma cateringowa może zaserwować swoje dania na dwa sposoby, a mianowicie można ona dostarczyć je na miejsce i zadbać o ich atrakcyjną prezentację, ale także może zaoferować obsługę kelnerską.
Pierwsza opcja chętnie wybierana jest podczas domowych spotkań, na przykład urodzin. Firma w umówionej godzinie dowozi dania. Są one najczęściej umieszczone na talerzach, półmiskach, dlatego są gotowe do wyłożenia na stół.
W ramach tej opcji znajduje się także stół szwedzki. To popularna opcja podczas wydarzeń biznesowych, na przykład jak szkolenia, konferencje, bankiety. Wtedy dania umieszczane są na wspólnym stole dostępnym dla każdego z gości i mają formę małych porcji na osobnych naczyniach.
Z kolei opcja z obsługą kelnerską pozwala na uzyskanie bardziej luksusowego wymiaru wydarzenia. To popularna propozycja zwłaszcza na bankietach czy na weselach.
Dodatkowe usługi
W firmie cateringowej można zamówić także usługi jak: wynajem zastawy stołowej i dekoracji stołów, wynajem mebli eventowych, oświetlenia, nagłośnienia.
Dzięki dodatkowym usługom dostępnym w firmach cateringowych można zlecić pełną obsługę w jednym miejscu.